(НСТС)  заседава онлайн заседание, под председателството на заместник министър-председателя по

...
(НСТС)  заседава онлайн заседание, под председателството на заместник министър-председателя по
Коментари Харесай

НСТС не се разбра за минималната заплата и за компенсациите от 24 лв. на ден

(НСТС)  заседава онлайн съвещание, под председателството на заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма.
В точка първа от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници разискаха плана на Постановление на Министерския съвет за установяване на минималната работна заплата за страната.
Партньорите обаче не реализираха единомислеща поддръжка за нарастването на. от следващата година. Синдикалните организации поддържат предлагането, а работодателските организации – не поддържат нарастването.От (АИКБ) упорстват за редица стопански действия следващата година да остане досегашният размер от 610 лв..
От КНСБ и Конфедерация на труда „ Подкрепа “ поддържат нуждата от нарастване на минималната работна заплата следващата година, даже считат, че то би трябвало да бъде по-голямо.
Работодателските организации обаче са срещу административното установяване на най-ниското заплащане и считат, че размер от 650 лв. не дава отговор на спада в продуктивността, на брутния вътрешен артикул и на увеличаващата се безработица. Също по този начин считат, че все още употребяваната методология, на основата на която се дефинира прогнозният размер на минималната работна заплата, остава неразбираема и непрозрачна.
От Асоциацията на индустриалния Капитал в България излязоха с остра позиция, в която оферират на държавното управление и на обществените сътрудници, ако кабинетът реши да наложи размер на минималната заплата от 650 лв., считано от първи януари 2021 година да бъде отсрочено въвеждането ѝ за застрашените стопански действия, където тази препоръчана минимална заплата надвишава междинния застрахователен приход.
Министерския съвет предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2021 година да стане 650 лева, което е в осъществяване на Управленската стратегия на държавното управление (2017-2021 г.)
Предложеният размер на минималната работна заплата е избран от обновената Средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2020-2022 година, призната с Решение на Министерския съвет от декември 2019 година
По план на държавното управление нарастването на минималната работна заплата би трябвало да способства за:
понижаване на подоходното неравенство;
повишение на покупателната дарба и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и понижаване на риска от бедност;
повишение на мотивацията на най-нискодоходната част от работната мощ за търсене на работа;
 Готов план: Помощ от 24 лева дневно за служащи в неплатен отпуск Готов план: Помощ от 24 лева дневно за служащи в неплатен отпуск
Готов е планът на държавното разпореждане за новата помощ от 24 лв. дневно, която ще получават служащи в неплатен отпуск....
осъществяване и задържане на българския трудов пазар;
повишение на виталното ниво и понижаване на риска от беднотия измежду работещите;
Нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на приходите, припомнят от държавното управление.
В точка втора от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници разискаха плана на Постановление на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на служащи и чиновници, обезпечени в стопански действия, за които са наложени от държавен орган краткотрайни ограничавания за реализирането им в интервала на оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.
Целта е да се даде предпочитано навременна поддръжка за опазване заетостта на служащите и чиновниците в предприятия, прекратили стопанската си активност вследствие на пандемията.
 И след 2021 година осигуряващите се в частни пенсионни фондове, могат да трансферират средствата си Национален осигурителен институт И след 2021 година осигуряващите се в частни пенсионни фондове, могат да трансферират средствата си Национален осигурителен институт
И след 2021 година хората, които се обезпечават в частни пенсионни фондове, ще могат да трансферират средствата си в Националния осигурите...
Предвижда се за погашение на обезщетенията да аплайват служащи и чиновници в неплатен отпуск по отношение на наложени от страната ограничавания за реализиране на активността, за която са наети, като лицата имат право на отплата за не повече от 60 дни.
При дълготрайност на работния ден от 8 часа дневно за интервала на неплатения отпуск на обезпеченото лице, като в случаите на ненапълно работно време размерът на компенсацията се дефинира съразмерно.
Предвижда се служащите и чиновниците да дават на работодателя си писмена декларация по пример, в която показват интервала за прилагане на неплатен отпуск и банкова сметка, по която да се изплащат обезщетенията. Заявления се подават в дирекция “Бюро по труда ”, като комисия преглежда постъпилите документи в период от 10 работни дни. Агенцията по заетостта разгласява на интернет страницата си информация по отношение на работодателите и броя на техните служащи и чиновници, които са утвърдени за погашение на обезщетенията, в период от 2 работни дни. Сумите за обезщетенията ще се изплащат до 5 работни дни след утвърждението на подаденото заявление и са възможни за интервала от 29.10.2020 година до 31.12.2020 година
Очакваният брой лица, които ще получат обезщетения при изискванията и реда на Постановлението, е над 32 500. Необходимите финансови средства за погашение на обезщетенията по Постановлението ще бъдат обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ посредством финансовия механизъм REACT-EU, като избраният бюджет е в размер на 50 млн. лева
НСТС не реализира единомислеща поддръжка по плана на Постановление. Социалните сътрудници поддържат препоръчаната мярка като се изключи КНСБ. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР